Kde sa vzal kolagén? A čo to vlastne je?
Slovo kolagén pochádza z greckého slova kolla, čo znamená glej alebo lepidlo. Pôvodné gleje boli vyrábané z kože a kostí hospodárskych zvierat. Kolagénové gleje používali Egypťania pred zhruba 4000 rokmi, domorodí Američania ich používali pri výrobe lukov pred 1500 rokmi. Vek najstaršieho kolagénového gleju sa datuje na 8000 rokov, kedy bol používaný ako ochranné vystlanie na viazaných košoch a vyšívaných tkaninách.
A teraz trocha biológie. Kolagén je základnou stavebnou hmotou spojivových tkanív. Tvorí 25–30 % všetkých proteínov v tele samcov, vo forme kolagénových vlákien je zložkou medzibunkovej hmoty. Kolagén je šróbovica tvorená tromi reťazcami aminokyselín. Trojité šróbovice ďalej tvoria kolagénové vlákna. Kolagén je zodpovedný za súdržnosť, pevnosť a pružnosť spojivových tkanív, a tým za štruktúru a funkciu kože, chrupaviek a kostí.
Dávno pred tým, než bol pomenovaný, bol prirodzenou súčasťou stravy našich predkov. V skutočnosti ho konzumovali omnoho viac ako my dnes, pretože hojne jedli časti zvierat s vysokým obsahom kolagénu ako kožu, chrupavky a kosti. Dnes si ho môžete vychutnať napríklad vo vývare z kostí, želatínových dezertoch, aspiku, anglickom bravčovom koláči alebo aj dokonca v japonskom tonkotsu ramene.
Zdroje kolagénu
Ako prirodzene sa vyskytujúci proteín, je kolagén vždy živočíšneho pôvodu. Získava sa zo zvieracích koží. Najčastejšie rozlišujeme kolagén podľa pôvodu:
- Hovädzí kolagén
- Bravčový kolagén
- Morský kolagén z rýb (nájdete v Thalgo Collagene 10 000)
- Vegánsky kolagén získaný bioinžinierskym procesom z kvasníc alebo baktérii
Morský kolagén je považovaný za vhodnejší pre výrobu doplnkov stravy oproti hovädzím alebo bravčovým formám. Je to preto, že sa lepšie absorbuje do tela, je biologicky dostupnejší a jeho získavanie je viac udržateľné. Avšak morský kolagén je drahší kvôli nákladom na jeho získavanie.
Vegánsky kolagén
Kolagénové proteíny sa dajú síce prirodzene získať len z živočíšnych zdrojov. Avšak, vďaka významným vedeckým pokrokom je možné vyrobiť vegánsky kolagén pomocou bioinžinierskych metód. Je dôležité rozlišovať vegánsky kolagén a vegánske kolagénové podpory:
- Vegánsky kolagén: baktérie alebo kvasnice geneticky modifikované za použitia ľudských génov naprogramovaných k produkcii proteínov vytvárajúcich kolagén. Tráviace enzýmy pomáhajú formovať proteíny do štruktúry ľudského kolagénu. Táto forma kolagénu je v doplnkoch a starostlivosti veľmi vzácna kvôli vysokej cene.
- Vegánske kolagénové podpory: neobsahujú žiadny kolagén, ale vitamíny, minerály a aminokyseliny, ktoré sú zamerané na podporu prirodzenej produkcie kolagénu v tele.
Vždy si dobre skontrolujte popis a zloženie produktu a zistite, či produkt obsahuje vegánsky kolagén alebo či sa jedná o podporovateľov tvorby kolagénu. Dodatočne je vhodné preštudovať zložky v produktoch podporujúcich tvorbu kolagénu a uistiť sa, že sú z vedeckého hľadiska na úrovni prinášajúcej výsledky. Thalgo vložilo do svojho doplnku stravy Collagene 10 000 práve morský kolagén, pretože existuje rozsiahla znalostná základňa a publikované vedecké štúdie, ktoré preukazujú jeho účinky.
Prečo je kolagén tak dôležitý?
Za produkciu kolagénu sú zodpovedné rôzne bunky, z ktorých najčastejší je fibroblast. Bunky využívajú rôzne aminokyseliny ako stavebné prvky pre dlhé reťazce, ktoré sú spájané dohromady vo veľkej kolagénovej trojitej šróbovice. Niekoľko šróbovic je potom usporiadaných do silných vlákien, ktoré poskytujú štrukturálne podporu tkanív, pružnosť a odolnosť.
- 75 % obsahu suchej hmotnosti kože je tvorený kolagénom. Vlákna zaisťujú infraštruktúru pre elastín, ktorý udržuje elasticitu a pre kyselinu hyalurónovú pre zachytenie vlhkosti.
- 85 % šliach, väzivové tkanivá upevňujúce svaly ku kostiam, je tvorených kolagénom. Pri svalových kontrakciách je úlohou šliach prenášať silu a odolať pnutiu. Šľachy obsahujú 85 % kolagénu typu I a proteoglykánov.
- 70 % kĺbových chrupaviek je tvorených bunkovými stavebnými jednotkami (chondrocyty), ktoré produkujú komponenty medzibunkovej hmoty, kolagén a proteoglykány. Kolagén podmieňuje pevnosť a pružnosť, proteoglykány slúžia ako mazivo pre kĺb.
- 90 % kostí je tvorených kolagénom, ktorý poskytuje konštrukčný základ pre ukotvenie vápnika a ďalších minerálov. Kolagénové vlákna taktiež dodávajú kostiam pružnosť.
Typy kolagénu
V ľudskom tele sa nachádza najmenej 28 rôznych typov kolagénu. Najdôležitejším je kolagén typu I, II, III, IV, a V. Najrozšírenejší je kolagén typu I. Štruktúra jednotlivých typov sa líši poradím aminokyselín v reťazci.
- Kolagén typu I: nachádza sa v pokožke, šľachách, väzive, kostiach, puzdrách orgánov
- Kolagén typu II: vyskytuje sa v chrupavkách
- Kolagén typu III: alebo aj retikulárny kolagén, tvorí retikulárnu sieť, ktorá poskytuje oporu mäkkým tkanivám
- Kolagén typu IV: nachádza sa v bazálnej lamine a je taktiež dôležitou zložkou dermoepidermálneho spojiva
Prečo nám kolagénu ubúda?
V dospelom veku telo začína produkovať menej kolagénu. Tento proces začína vo veku okolo 30ky a urýchľuje sa k veku 40 rokov. Je to jednoducho prirodzená súčasť starnutia. Počas prvých 4 rokov menopauzy syntéza kolagénu klesá až o 30 %. Spôsobuje viditeľné známky starnutia ako stratu hustoty a ochabovanie pokožky. Zmeny v hormónoch signalizujúcich bunkám, aby produkovali kolagén, vedú k progresívnemu spomaleniu produkcie a nakoniec k viditeľným známkam starnutia. Strata kolagénu je prirodzený proces, ale ďalšie faktory môžu vyvolať predčasné a badateľnejšie známky starnutia. Je to napríklad UV žiarenie, znečistenie alebo nezdravý životný štýl.
Čo sa stane pri úbytku kolagénu?
Začínajúca strata kolagénu ovplyvňuje telo takto:
- Koža: kolagén jej dodáva pevnosť a štruktúru. S poklesom produkcie kolagénu v priebehu rokov sa stáva koža dehydratovaná a tenšia a známky starnutia vrátane vrások sa začínajú objavovať.
- Svaly: kolagénu postupne ubúda v spojivových tkanivách, ktoré spájajú svalové vlákna v pevný a funkčný sval. Starnutie je spojené so úbytkom sily a funkčnosti svalov, ktoré ovplyvňujú stabilitu, chôdzu a celkovú mobilitu.
- Kĺby: so starnutím dochádza k opotrebovaniu kĺbových chrupaviek a zníženiu ich funkčnosti. Výsledkom je nepohodlie kĺbov sťažujúce aktívny pohyb.
- Kosti: s poklesom hladiny kolagénu a obsahu minerálov kosti slabnú. Postupne sa stávajú krehkejšie a náchylnejšie ku zlomeninám.
Čo ovplyvňuje účinky stráviteľného kolagénu?
Kolagén sa líši svojou rozpustnosťou, vstrebateľnosťou, stráviteľnosťou a úrovňou bioaktivity. Tieto faktory sa odvíjajú od veľkosti molekuly alebo molekulovej hmotnosti. Čím je molekulová hmotnosť nižšia, tým je vyššia rozpustnosť, vstrebateľnosť, stráviteľnosť aj bioaktivita. Čo tieto jednotlivé výrazy znamenajú?
- Vstrebateľnosť: prechod strávenej živiny z čriev do krvného obehu
- Stráviteľnosť: schopnosť a úroveň do akej je živina v žalúdku a črevách rozčlenená na menšie časti, aby mohla byť vstrebaná do krvného obehu
- Biologická dostupnosť: stupeň a miera, v ktorej je živina vstrebaná do krvného obehu a dostupná z hľadiska bioaktivity
- Bioaktivita: vplyv živiny na funkciu cieľového tkaniva. Napr. zvýšenie produkcie kyseliny hyalurónovej a zvlhčenie pokožky v dôsledku bioaktívnych kolagénových peptidov
Aké sú typy spotrebného kolagénu?
Obecne hovoríme o 3 rôznych formách spotrebného kolagénu, z nich každá má inú molekulovú hmotnosť:
- Natívny kolagén je tvorený veľkou štruktúrou trojitých šróbovíc skladanou z dlhých aminokyselinových reťazcov. Nie je rozpustný. Typicky sa užíva k výrobe kolagénových obalov, zdravotníckeho materiálu, tampónov na popáleniny a rany atď. Molekulárna hmotnosť natívneho kolagénu je okolo 300k-400 kDalton.
- Želatína je forma hydrolyzovaného kolagénu. Natívny kolagén musí prejsť zjemňujúcim procesom, ktorý umožní uvoľnenie kolagénových peptidov z väzieb a bezpečnú extrakciu. Želatína sa extrahuje zo surovej hmoty bohatej na kolagén rozdelením trojitých šróbovic na jednotlivé vlákna. Rozpustí sa vo vlažnej vode a rôsolovatie pri chladnutí. Pre svoje vlastnosti sa používa predovšetkým v potravinárstve. Je nenahraditeľná taktiež vo farmácii, hlavne k výrobe obalov kapslí. Má molekulárnu hmotnosť okolo 50 kDalton.
- Kolagénové peptidy alebo hydrolyzovaný kolagén sa získava tak, že sa želatína hydrolyzuje ešte ďalej a dlhé vlákna sa rozbíjajú na malé peptidy. Kolagénové peptidy sú rozpustné v studenej vode, ľahko stráviteľné a vstrebateľné telom. Viac než 90 % kolagénových peptidov sa dostane do krvného obehu niekoľko hodín po požití a sú účinne dopravené do miesta ich pôsobenia v tele. Kolagénové peptidy sú bioaktívne. Pôsobia ako posol pre cieľové tkanivá, ovplyvňujú ich fungovanie tak, že napr. spúšťa syntézu a reorganizáciu nových kolagénových vlákien v pokožke. Mnoho vedeckých štúdií preukázalo zdravotné prínosy kolagénových peptidov v kľúčových oblastiach, ktoré zahrňujú zdravé starnutie, zdravie kĺbov a kostí, športové doplnky alebo krása pleti. Vďaka svojej rozpustnosti v studenej vode sú vhodnejším variantom pre doplnky stravy než želatína. Majú molekulovú hmotnosť menšiu než 5 kDalton.
Je rozdiel medzi kolagénovými peptidami a hydrolyzovaným kolagénom?
Nie je v nich žiadny rozdiel. Jedná sa o synonymá a sú zameniteľné pre pomenovanie rovnakého produktu. Je to len otázka sémantiky. Pomenovanie „kolagénové peptidy“ je odvodené od produktu, ktorým sú peptidy získané z kolagénu; zatiaľ čo „hydrolyzovaný kolagén“ vychádza z procesu hydrolýzy, metódy, ktorou sú kolagénové peptidy získavané. V súčasnosti sa trend uberá k pomenovaniu „kolagénové peptidy“. Je to dané tým, že peptidy získané z kolagénu sú kľúčovou bioaktívnou zložkou. Inak povedané, sú to bioaktívne peptidy, ktoré dávajú pridanú hodnotu širokému radu nutričných a nutraceutických produktov.
Prospešnosť kolagénových peptidov
Klinicky preukázaná účinnosť proti starnutiu
Krásna pleť zvonku potrebuje zdravý základ vnútri. Pleť a vlasy ukazujú veľa o človeku, o životnom štýle, životnom prostredí, strave a starostlivosti. Najvrchnejšia a vrstva kože chráni pred UV žiarením, škodlivými chemikáliami a infekciami. V silnejšej, druhej vrstve (dermis) sa nachádza kolagén. Kolagénové vlákna v dermis vytvárajú infraštruktúru pre elastín, ktorý udržuje pružnosť pleti, a pre kyselinu hyalurónovú, ktorá zachytáva hydratáciu. Tu dochádza k starnutiu skôr než je viditeľné na povrchu. Vlasy sú tvorené z 65-95 % proteínmi a s vekom môžu byť vlasové vlákna oslabené, ľahko poškodené a strácajú lesk.
Kolagénové peptidy pomáhajú zlepšiť zdravie pleti a spomaliť viditeľné známky starnutia. Bolo vykonaných mnoho vedeckých štúdií, ktoré preukázali schopnosť kolagénových peptidov pomáhať ku krásnej pleti. A v roku 2015 výsledky dvoch klinických štúdií preukázali, že doplnenie kolagénu vylepšuje vzhľad a hydratáciu pleti. V náhodne rozdelenej, placebom kontrolovanej, dvojito zaslepenej klinickej skúške s dávkou 10 g Peptanu (globálne najpoužívanejšia značka kolagénových peptidov) alebo placeba denne po dobu troch mesiacov bolo preukázané, že Peptan znižuje rozpad kolagénovej siete o 31 % po 12 týždňoch užívania.
Klinická skúška preukázala účinnosť Peptanu na zlepšenie hydratácie pleti a prvýkrát na prevenciu a zníženie rozpadu dermálnej kolagénovej siete, teda pôsobení proti jednému z charakteristických znakov starnutia pleti.
Klinicky preukázaná účinnosť na športovú regeneráciu
Kolagénové peptidy užívajú atléti, kulturisti a športoví nadšenci pre skrátenie doby rekonvalescencie po intenzívnom tréningu. Namáhavá aktivita vytvára záťaž na svalové vlákna a obalový povlak spojivových tkanív, takže sa telo potrebuje zahojiť pred ďalším tréningom. Kolagénové peptidy môžu skrátiť dobu rekonvalescencie a znížiť bolesť svalov, ale taktiež znížiť riziko zranenia.
V nedávnej klinickej štúdii boli zaradené kolagénové peptidy. Výsledky boli veľmi sľubné. Účastníci užívajúci 20 g kolagénových peptidov denne mali o 20 % menej bolestivé svaly po intenzívnom cvičení a prejavili zvýšenú výkonnosť. V prieskume bolo zhrnuté:
„Hlavným zistením štúdie bolo, že doplnenie kolagénových peptidov urýchlilo rekonvalescenciu po skákaní do protipohybu a viedlo k zníženiu svalovej bolesti po svalovo namáhavom cvičení… Doplňovanie kolagénových peptidov po 9 dňoch môže prispieť k urýchleniu regenerácie funkcie svalov a znížiť svalovú bolesť po vysiľujúcej fyzickej námahe.“
Klinicky preukázaná účinnosť pre zdravie kĺbov a kostí
Kolagén je kľúčovou štrukturálnou zložkou chrupavkového tkaniva. Vďaka udržiavaniu jeho integrity je nevyhnutné pre zdravie a pohyblivosť kĺbov. Kosti utvárajú stavbu tela, dávajú mu oporu a ochranu, ale sú taktiež rozhodujúce pre zásobovanie krvou, pretože väčšina krvných buniek vzniká v kostnej dreni. 90% živého kostného tkaniva je kolagén, ktorý zaisťuje v kostiach konštrukčnú sieť, na ktorú sa ukladajú minerály, a prispieva k ich flexibilite a pevnosti.
Od narodenia k dospelosti kosti rastú a vytvárajú skeleton. Tento proces známy obecne končí pri dosiahnutí dospelosti. Potom, čo sú kosti plne sformované, prechádzajú nepretržitým procesom obnovy. Telo odstraňuje staré bunky a vytvára nové za účelom zachovania kostného tkaniva. Tento proces je známy ako remodelácia kostí. S vekom alebo životným štýlom môže dôjsť k zhoršeniu týchto procesov, a tým aj k zhoršeniu kondície kostí a zvýšeniu náchylnosti k zlomeninám.
Podľa novej prelomovej francúzskej štúdie môžu mať kolagénové peptidy pozitívny vplyv na metabolizmus kostí. Doplnenie kolagénových peptidov môže podporiť proces udržiavajúci pevnosť kostí. Zistenia ukazujú, že kolagénové peptidy ako doplnok môžu podporiť remodelačný proces stimulácie osteoblastov (bunky tvoriace kostné tkanivo a kostný matrix) a súčasne brzdením osteoklastov (bunky odbúravajúce kosť).
Je možné teda konštatovať, že kolagénové peptidy možno užívať vedľa vápnika a vitamínu D pre podporu dobrého zdravia kostí.
Odkazy na štúdie zaoberajúce sa účinkami hydrolyzovaného kolagénu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627680/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19895915/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21927918/
Thalgo Collagene 10 000
Ako sa tento doplnok stravy vyrába?
Peptan je globálne najpoužívanejšia značka kolagénových peptidov svetovo známej spoločnosti Rousselot, ktorá produkuje mnoho foriem kolagénových peptidov. Thalgo Collagene 10 000 obsahuje 10 000 mg (10 g) morského kolagénu v dávke. Pri procese výroby sa dodržujú zásady:
- Čistý, trvalo udržateľný zdroj: morské kolagénové peptidy pochádzajú z kože divoko lovených rýb, ktoré sú dodávané exkluzívne rybárstvami certifikovanými Marine Stewardship Council (MSC), medzinárodnou mimovládnou organizáciou regulujúcou udržateľný rybolov.
- Enzymatická hydrolýza: na molekulárnej úrovni je kolagén tvorený troma dlhými aminokyselinovými reťazcami sformovanými do trojitej šróbovice s vysokou molekulovou hmotnosťou a tvorí pevný nerozpustný matrix kolagénových vlákien. Kolagénové peptidy sú získavané procesom štiepenia veľkých kolagénových molekúl na rôznorodý mix menších častí, peptidov, procesom zvaným enzymatická hydrolýza. Aby mohli byť extrahované kolagénové peptidy, je využívaný špecifický enzým pre štiepenie peptidových väzieb. Stupeň hydrolýzy má vplyv na priemernú molekulovú hmotnosť výsledného produktu. Proces enzymatickej hydrolýzy je prísne kontrolovaný pre zaistenie opakovateľnosti. Rovnako ako počiatočný kolagénový proteín, sú peptidy charakterizované špecifickými úrovňami aminokyselín glycínu, prolínu a hydroxyprolínu – spoločne predstavujúcimi okolo 50 % celku. Hydroxyprolín je jedinečný pre kolagén a vytvára špecifické pevné väzby s ostatnými aminokyselinami. Výsledné peptidy poskytujú kolagénové peptidy s jedinečnými bioaktívnymi vlastnosťami.
- Čistenie a sterilizácia: kvapalné roztoky kolagénových peptidov sú filtrované, sterilizované a koncentrované v prísne kontrolovanom ohrevnom procese pre zaistenie stability a čistoty pre ľudskú konzumáciu.
- Sprejové sušenie: z čistého roztoku je potom sprejovým sušením získaný prášok, ktorý je stabilný pre transport a uskladnenie a pripravený na nasledujúcu fázu.
- Rekonštitúcia: vysušené kolagénové peptidy sú zmiešané s vodou a nevyhnutnými stopovými prvkami zahrňujúcimi draslík, zinok a selén, aby vznikol Thalgo Collagene 10 000 tekutý doplnok. Báza nemá žiadnu rozpoznateľnú chuť, preto je pridaná prírodná broskyňová šťava a sladidlo sukralóza pre spríjemnenie konzumácie. Pridaná chuť je potrebná pre dodržiavanie dlhodobého užívania.
Ako užívať Thalgo Collagene 10 000:
Ampulku 25 ml možno užiť samostatne alebo rozriedenú v pohári či fľaške s vodou.
- Kompletný program (12 týždňov): jedna ampulka denne po 3 mesiace. Tento program napodobuje dvojito zaslepenú, placebom kontrolovanú štúdiu, ktorá preukázala 26% úbytok povrchových vrások
- Intenzívny program (1 mesiac): jedna ampule denne po dobu 30 dní. Odporúča sa ako doplnenie kompletného 12 týždňového programu, ktorý klient ukončil v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov, ale vynechával udržiavací 10 denný program
- Udržiavací program (10 dní): jedna ampulka denne počas 10 dní, opakovane každý mesiac pre zachovanie zdravotných a anti-agingových prínosov
- Po ošetrení (1 ampulka): peptidy sú aktívne 14 dní po konzumácii a jedna ampulka po ošetrení predlžuje prínosy Thalgo anti-aging pleťového rituálu
Collagene 10 000 od Thalgo je doplnok stravy proti starnutiu pleti. Nápoj obsahuje 10 000 mg patentovaného, vysoko asimilovateľného čistého morského kolagénu. Je klinicky testovaný. Pomáha redukovať množstvo liniek na povrchu pleti o 26 %* a pomáha predchádzať tvorbe liniek a vrások. Obohatený o 8 µg selénu a 1,5 mg zinku pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom a udržiavať zdravý jas pleti.
*Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná klinická štúdia na 47 dobrovoľníkoch užívajúcich 10 000 mg kolagénu Peptanu denne po dobu 12 týždňov.
Zloženie
V dennej dávke 25 ml: voda, rybí kolagénový hydrolyzát (35,5 % - 10 000 mg), regulátor kyslosti: kyselina citrónová, Prunus persica koncentrát zo šťavy broskýň, prírodná broskyňová aróma, konzervanty: potassium sorbate, sodium benzonate; zinc gluconate, sladidlo: sukralóza, sodium selenate.